25.6.07

Madeirské putovanie


Tohtoročné letné putovanie sme zahájili na malebnom ostrove v Atlantiku, cesta trochu komplikovaná kvôli presunu z Prahy na letisko do Viedne... ale na ostrove sme pre zmenu bývali 5 minút cesty od letiska :-). Zatiaľ čo strednú Európu trápilo dusné počasie, na Madeire sme si užívali príjemných 22-27 °C, akurát voda nebola nič moc pre mňa, necelých 21 °C, bŕŕŕ... Ostrov má približne 20 km na šírku a 65 km na dĺžku, ale jazda po úzkych serpentýnach až tak rýchla nie je... pre mňa niekedy slušný adrenalín! Požičaným autíčkom sme si ostrov obišli zo všetkých strán a kochali sa takmer na každom metri: krásnou prírodou, kvetmi, výhľadom do údolia, na kopce, zelené políčka, oceán.

Prešli sme sa po levádach (vodných kanáloch),túlali sa uličkami Funchalu, hlavného mesta, kde ma uchvátili, mimo iného, plstenné korálky a ozdoby na miestnych trhoch pôvodne však z Nepálu :-)).

Nezabudnutelné kúzlo má miestna tržnica so stánkami zasypanými kvetmi, ovocím zeleninou, bylinkami, mäsom, pletenými košíkmi a velkým rybím trhom.

Podarilo sa mi nájst 2 galantérie (Lãs Rosa, Tanoeiros 51 a o pár domov ďalej v tej istej ulici Lãs Voda, Tanoeiros 81, Funchal), ale sortiment tvoril z veľkej časti materiál na vyšívanie, takže klbíčko som si nekúpila, zato som v jednom z papiernictiev našla perfektné pradienko špeciálne upravenej lesklej raffie! Jeden večer sme si užili krásny ohňostroj s hudbou v rámci Atlantického festivalu. Týždeň nám ubehol príliš rýchlo.... Parafrázovaním básnika: bolo to krásne a bolo toho málo :-)

2 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

Pěkné, hezké, milé....fota a psaní deníčkové. Hned bych tam teď (od)jel:) Držím palce na další vydařené cesty, třeba....do Afriky (opět)? j.

Anonymný povedal(a)...

Bezva článek, inspirativní - mě se Madeira moc líbila, když jsem tam před čáskem byl. Těším na další "cestopisy" Silver 083

Z festivalu vlny v Lipsku

Včera sme sa vrátili z festivalu vlny , ktorý sme si ano vždy velmi užili... a niečo sme si aj priviezli. Pár obrázkov pre inšipiráciu prikl...